De TROS-jingles van jazzman Cees Smal

28.12.2024 – De naam Cees Smal zal niet meteen bij iedereen een jinglebel doen rinkelen. Toch heeft hij minstens 1 jinglepakket op zijn naam staan dat bepaald niet slecht was. Maar hij was dan ook een ras-muzikant en -componist.

Cees Smal (Haarlem, 22 september 1927 – Laren, 24 mei 2001) was een Nederlandse jazztrombonist en -trompettist, componist en arrangeur. Hij speelde ruim 2 jaar bij The Ramblers en zat ook in het KRO Dansorkest. Verder verzorgde met zijn kwartet veel optredens voor de KRO-, AVRO- en NCRV-radio.

Foto: Beeld en geluid


In 1974 werd een omvangrijk pakket jingles opgenomen voor de TROS-radio. De ‘padoedadoe-filler’ eruit werd destijds door elke luisteraar steevast meegezongen omdat het een oorwurm was. Maar ook de uuropener, de jingle voor Poster en vele anderen bleven met het grootste gemak in je hoofd hangen (“Jongens wat is het koud, brrrrrr”). Want de jingles waren simpelweg heel goed geschreven. In Muziekschatten (zie ons bericht over Muziekschatten van enkele dagen geleden) troffen we de bladmuziek aan van enkele cuts uit de jingleserie.


Op de bladmuziek is met pen “Laren, 11 september 1973” geschreven. Dat is de compositie-datum. De opnamedatum van de jingles in niet bekend. De jingles zijn zeer waarschijnlijk grotendeels in gebruik genomen in september 1973, toen Tom Mulder / Klaas Vaak en Adje Roland bij de TROS kwamen. In september 1974 zijn de jingles voor de Nederlandse Top 40 en de naamjingles ingezongen voor Ferry Maat en anderen op de bestaande bedjes uit het pakket, zo weet Ferry Maat ons te melden. Wie meer details weet, mag het ons laten weten.

De set was op zender tot mei 1976, toen de TROS de custom-jingles van Jaap Eggermont in première liet gaan.

Zangeres in het jinglekoor was in ieder geval hoorbaar Letty de Jong, de vrouw van Cees Smal. Ruud Kleijn was de technicus in de studio. Hij weet zich niet heel veel van de opnamen te herinneren. “Als Letty de Jong er aan meewerkte zullen waarschijnlijk Marian (toen nog ‘Giovanni‘ maar al heel lang ‘den Ouden’ genaamd) en Tiny van Ling als vocalisten ook erbij geweest zijn omdat zij vaak in die samenstelling producties inzongen in die tijd”, weet Ruud ons te melden.

Foto: Beeld en geluid


De opnamen zijn zeer waarschijnlijk gemaakt in de VARA studio’s aan de Heuvellaan in Hilversum, waar ook Muziekschatten tegenwoordig onderdak vindt. Luister hier naar een unieke montage van de bekendste jingles.