Het kristalgeluid van de laatste seconden van Radio Veronica

22.10.2024 – Wie heeft ze níet gehoord? De laatste minuten van Radio Veronica op 31 augustus 1974; de speech van Rob Out (“Dat spijt mij … voor Nederland.”), het Wilhelmus (in de uitvoering van Pro Musica o.l.v. Lex Karsemeyer) en de zich herhalende jingle Veronica, Veronica. En toen… het geluid van het zendkristal dat wordt losgetrokken uit de zender (tsjoep). En wat dan blijft is zenderruis.

Die zenderruis zoals we die kennen was niet daadwerkelijk van 31 augustus 1974, maar al eerder opgenomen door Veronica-technicus Ad Bouman, en wel op 2 April 1973 toen het Veronica-zendschip de Norderney lossloeg van haar ankers. Een fragment van die opname is door Ad Bouman achter de laatste minuten geplakt en op die manier beland op de LP Sorry Veronica uit september 1974. Het geluid staat op plaatkant A op 1’16” en ook nog eens op plaatkant B op 19’34”.

Jaren later kreeg het fragment vleugels. Het zat in zo goed als élke radiodocumentaire die ging over het stoppen van zeezender Radio Veronica. En het belandde als element in een custom-jingle van Top Format voor (natuurlijk) Veronica. Dat was begin jaren 90, toen Veronica nog publieke omroep was en de kreet Retegoed introduceerde. De Amerikaanse partner van Top Format (JAM) bracht dezelfde jingles later voor de Amerikaanse radiomarkt uit onder de pakketnaam Hit Power, ingezongen voor het station Power 92 (92.3 FM KKFI in Glendale, Phoenix, Arizona). Daar werd het kristalgeluid echter vervangen door een drumpad, want dat rare tsjoep-geluidje van Veronica zei de Amerikanen natuurlijk helemaal niets. Luister naar een montage van jingles en promo’s met daarin het tsjoep-geluid van het kristal…

En dan voor de échte freaks: het kristal is “Northern Engineering Laboratories, Wisconsin Type: T-12A – 557khz”. Zie foto’s bovenaan dit artikel.
(Idee: Albert Pleijsier, met dank aan Niels Zack namens Stichting Norderney.)