Wilhelmus …… (lange pauze) ….. Hilversum 3

06.10.2024 – Wilhelmus …… (lange pauze) ….. Hilversum 3.
Wie herinnert zich niet de mega-trage zender-identificatie van de Hilversumse radiozenders Hilversum 1 tot en met 3? En later Radio 1 tot en met Radio 4? Daarover gaat dit artikel.


Vroeger zonden de Hilversumse publieke omroepen alleen overdag uit. ’s Avonds en ’s nachts waren er in het begin geen uitzendingen. Vijf minuten voordat de uitzendingen weer begonnen was er een zogeheten zender-identificatie te horen: een stukje volkslied (Wilhelmus) en de gesproken zendernaam (Hilversum 1, 2 en 3).

Elke zender kreeg in die jingles een eigen muziekje en een eigen stem. De stemmen waren achtereenvolgens van: Annemiek Tan (Hilversum 1), Rik Felderhof (2) en Vincent van Engelen (3).
Tot nu toe was ook onduidelijk wie de muziek heeft gemaakt, al herkennen we natuurlijk dat het een bewerking is van ons volkslied, het Wilhelmus. Dankzij voormalig technicus Cor Doesburg weten wij sinds kort het antwoord.

De muziek is opgenomen in VARA Studio 6 aan de Heuvellaan 33 in Hilversum, op vrijdag 22 september 1972. De muzikanten waren Victor Swillens (hobo, voor Hilversum 2), Cor Doesburg (synthesizer en Organino, een elektronenklavier, voor Hilversum 3), de naam van de vierde muzikant (een fluitist, voor Hilversum 1) is helaas onbekend. De bewerking van het Wilhelmus was van Lex Karsemeijer en had als tweede stem een tegenmelodie.

In najaar 1985 werd er een nieuwe set gemaakt, omdat op 1 december van dat jaar de zendernamen overgingen van Hilversum naar Radio. Dus Radio 1 in plaats van Hilversum 1, etc.. Ook de profielen van de zenders veranderden. De zender-identificatie-jingles werden natuurlijk aangepast, voor alle zenders sprak Henk Mouwe (NCRV) de zendernamen in.

Luister hieronder naar de verschillende versies van de jingle. Wie de naam van de fluitist kent, mag het ons laten weten! Graag zelfs!

(Met dank aan André Kuiper, Arjan Snijders, Sybrand Verwer, Cor Doesburg en Maarten Fransen, die laatste voor de opnamebonnen.)